Despre miscarea masters


INFORMATII GENERALE


Inotatori masters

Sute de mii de femei și bărbați, cu vârsta cuprinsă între 18 și, uneori, chiar peste 100 de ani, în numeroase țări de pe glob, constituie mișcarea de înot masters. Abilitățile lor sportive sunt foarte diferite. Interesul lor major poate fi legat de întărirea tonusului muscular, participarea la competiții, nevoia de socializare și multe altele, dar cel mai adesea, este vorba despre o combinație a acestor interese.

Mișcarea de înot masters implică adulți care practică acest sport ca amatori, atât în regim de competiție, cât și ca înot recreațional, participarea, in sine, fiind mai importanta decat rezultatele. 

Ei se pot antrena individual sau în cadrul unui grup.

 

Forme de practicare a inotului

In functie de motivatia personala, practicarea înotului de către adulți se poate desfășura ca:

– activitate recreativă (înotul de agrement);

– activitate de întreținere a capacității fizice (fitness);

– activitate terapeutică;

– activitate de socializare;

– activitate de inițiere în înot pentru adulți;

– activitate competițională

 

Desfasurarea activitatii in siguranta trebuie sa prevaleze placerii practicarii inotului si performantei urmarite. Pentru a asigura eficacitatea si respectarea lor, regulile de siguranta trebuie aplicate cu angajament si perseverenta de catre inotator, antrenor si cei ce administreaza bazinul in care au loc activitatile.

Beneficii pentru sanatate ale practicarii inotului de catre adulti

După o zi obositoare de lucru la serviciu, o jumătate de ora de înot în bazin poate fi soluția ideală pentru revigorare si deconectare. În plus echipamentul necesar nu este costisitor.

Înotul este o metodă excelentă de a face mișcare și arde caloriile foarte eficient.

Niciodată nu este prea târziu sa te apuci de înot. Spre deosebire de alte sporturi, înotul este chiar indicat bunicilor, pentru că îi ajută sa se mențină în formă fără a face un efort exagerat. Or se știe că, după 60 de ani, inima, plămânii, articulațiile, musculatura, nu trebuie puse la grea încercare. Înotul nu suprasolicită organismul vârstnicilor, ba chiar îi protejează. Important este să meargă la înot cel puțin o dată pe saptămână. Pentru că se desfășoară într-un mediu plăcut – apa, înotul este o excelentă modalitate de a scăpa de stres, de a ne limpezi mintea și de a ne recăpăta energia.

În apă, în lipsa gravitației, organismul se relaxează, regăsind senzații asemănătoare celor resimțite de bebeluș în pântecele mamei.

 

Înotul este una dintre puținele activități fizice care nu are contraindicații. Prin înot se tonifică aproape fiecare mușchi al corpului. Inclusiv miocardul, mușchiul inimii, este foarte bine antrenat prin înot. Astfel sunt stimulate circulația sângelui și respirația, iar tensiunea arterială este menținută în limite normale.

Exercițiile în apă sunt indicate pentru persoanele supraponderale, pentru gravide, vârstnici sau pentru cei afectați de artroză. Este bun, de asemenea, pentru cei aflați în recuperare.

Starea de relativă imponderabilitate oferită de apă eliberează încheieturile de stres.

Senzația de plutire duce la eliminarea tensiunii fizice și psihice. Creierul se relaxează, la rândul său, pentru că înotul favorizează secreția de endorfine, celebrii hormoni ai fericirii.


Cluburi de inot masters

 

Este vorba despre inotatori masters organizati in grupuri cu scopul de a se antrena, a face miscare sau, pur si simplu, pentru placerea de a inota impreuna. Participarea la competitii reprezinta doar una dintre activitatile pe care le poate derula un club de inot masters. Pe de alta parte, exista numerosi membri care nu participa la competitii. Pe linga practicarea sportului, cluburile creaza oportunitati pentru socializare si camaraderie intre inotatori.

Clubul poate sa functioneze fie ca persoana juridica distincta, fie ca filiala a unei alte persoane juridice (asociatie, club, etc.). In acest ultim caz, clubul este o structura in cadrul respectivei persoane juridice si, desi cele doua sunt acoperite de aceeasi personalitate juridica, raspunderea juridica le revine, fiecareia dintre institutii, in parte, pentru propriile actiuni. Clubul este condus de catre un comitet de conducere, ales dintre membri, si isi administreaza, independent, propriul patrimoniu si propriile activitati.

Constituirea unui club ca persoana juridica distincta se face in conformitate cu prevederile legale privitoare la constituirea unei organizatii neguvernamentale.

In Romania, functioneaza cluburi de inot masters in Arad, Baia Mare, Cluj, Galati, Resita, Timisoara (fara pretentia ca enumerarea este completa). Cel din Timisoara, primul din tara, s-a constituit in 2007.

 

Mai multe informatii despre cluburi de inot masters ce activeaza in Romania se gasesc la www.inot-masters.ro.

 

 


Participarea la competitii


La competitii organizate sub egida federatiei europene sau a celei internationale de inot, participarea
la concurs este conditionata de apartenenta la un club. Pe de alta parte, in competitiile internationale,
conform reglementarilor de specialitate, pot participa doar persoane cu virsta de la 25 de ani in sus
(se considera anul nasterii si, deci, pot fi 25 de ani neimpliniti). Aceasta prevedere nu este obligatorie
pentru competitii interne, unde virsta minima a participantilor ramine la latitudinea organizatorilor.

Sportivii concureaza pe grupe de virsta: 25-29, 30-34, 35-39, samd, cu categorii de 5 ani, ultima
categorie incluzind orice virsta peste 100 de ani

 


Text actualizat la 17 martie 2013

 


Clubul

Functionarea clubuluiAfla aici totul despre competitiile de inot masters

Ultimele noutati

Utile pentru membrii

Programare antrenamente Calculator cotizatie Lista contacte Club

Ultimul album foto

Ultimul video

Asociatia de Inot Masters Romania