Prezentarea clubului


 

Clubul de Înot MASTERS Timișoara reunește persoane care au împlinit vârsta de 18 ani și care au ca pasiune înotul, printre ei numărându-se foști sportivi, precum și persoane care nu au practicat niciodată înotul de performanță. Inițiativa promovează practicarea activității sportive de către adulți, în general, vizând, în același timp, atât păstrarea stării de sănătate, cât și îmbunătățirea capacității sportive a practicanților.

Clubul este organizație neguvernamentală nonprofit, fiind, deci, o instituție de natură privată ce nu urmărește obținerea de profit și funcționează în regim de auto-susținere financiară, costurile deplasărilor la concursuri fiind suportate de către membrii clubului participanți la evenimente.

Constituit în 2007, Clubul de Înot MASTERS Timișoara, reprezintă o premieră absolută pentru țara noastră, fiind primul club de amatori din țară dedicat înotului masters.

Scopul general al Clubului de Înot MASTERS Timișoara este de a întări condiția fizică și starea de sănătate a adulților prin practicarea înotului. În acest sens, clubul acționează pentru:

promovarea practicării înotului de către adulți;

crearea de oportunități pentru practicarea înotului de către adulți;

stimularea instituțiilor și a opiniei publice în a susține practicarea înotului de către adulți;

întărirea solidarității și camaraderiei între cei ce practică înotul;

încurajarea cercetării științifice privind practicarea înotului de către adulți.

Activitățile noastre se bazează pe următoarele principii:

  • nediscriminare pe criterii de apartenență de sex, vârstă, rasă, educație, pregătire profesională, capacitate fizică, etc.;

  • voluntariat: activităţile din cadrul programelor clubului sunt desfăşurate în mod preponderent în regim de voluntariat de către membrii clubului sau persoane ce se alătură acestuia doar pentru realizarea unor activitați;

  • nepartizanat politic: clubul nu promovează nici un fel de ideologie politică, partid, candidat, formaţiune politică sau coaliţie a acestora în activităţile sale;

  • autonomie: clubul decide în privinţa activităților pe care le desfașoară.

 

Din perspectivă competiţională, doar o parte dintre membrii clubului participă la concursuri de înot masters. Detalii se gasesc pe Internet, la adresa: http://timisoara.inot-masters.ro/rezultate-sportive/.

Recordurile sportive ale clubului (cei mai buni timpi, obtinuți de catre membrii CIMT, în bazine de 25 m, respectiv, de 50 m, la diferite probe, pe grupuri de vârsta) se găsesc la http://www.timisoara.inot-masters.ro/club-realizarile-noastre/.

 

Pentru înotul masters, participarea este mai importantă decât performanța. În acest sens, clubul este o organizație dedicată comunității, promovînd practicarea sportului ca modalitate de întărire a coeziunii sociale. În prezent, clubul are în portofoliu mai multe evenimente de înot masters pe care le organizează anual:

  • 24h AquaMasters, maraton de înot dedicat înotătorilor masters (primul eveniment de acest fel în România),

  • Cupa Familiei, eveniment pentru toate generațiile, organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Familiilor (celebrată anual în 15 mai), scopul său fiind întărirea legăturilor între generații prin petrecerea plăcută în comun a timpului liber,

  • Cupa MASTERS, competiție de înot pentru adulți organizată anual A¬A¬cu ocazia aniversării constituirii clubului,

  • Traversarea Lacului Surduc, competiție de înot în ape deschise, pentru adulți, organizată anual. Pentru promovarea sportului în natură, pe lângă probele de înot, în programul evenimentului există opțional și o probă de pedalare, respectiv una de alergare în natură,

  • Cupa Regiunii DKMT, un concurs internațional de înot de amatori dedicat adulților din regiunea DKMT.

De menționat faptul că toate activitățile vizează practicarea înotului de către adulți (înotul pentru copii și tineri face obiectul de activitate al altor instituții, publice sau private). În acest sens, membrii clubului și-au asumat cu generozitate nu doar binele personal (obținut prin practicarea înotului), ci și un anumit bine public (materializabil prin activarea de politici publice de sănătate, respectiv, de practicare a sportului de către adulți). În fapt, activitățile clubului pot fi grupate în jurul a două dimensiuni reprezentative: una internă (vizând direct practicarea înotului de către adulți, cum ar fi crearea de oportunități pentru practicarea acestui sport, întărirea solidarității și camaraderiei între cei ce îl practică) și una externă (ce grupează activități complementare înotului pentru adulți: promovarea practicării acestui sport, stimularea instituțiilor și a opiniei publice în a susține practicarea sa, încurajarea cercetării științifice privind practicarea înotului).

 

Text actualizat la 30 august 2015


Clubul

Functionarea clubuluiAfla aici totul despre competitiile de inot masters

Ultimele noutati

Utile pentru membrii

Programare antrenamente Calculator cotizatie Lista contacte Club

Ultimul album foto

Ultimul video

Asociatia de Inot Masters Romania