intrebari si raspunsuri


I: cum se face masurarea timpului si distantei parcurse de catre un participant?

R: Exista un singur cronometru oficial al competitiei, cronometru care se afla in posesia arbitrului de start. Cronometrul oficial este pornit la ora 13,00 sambata si este oprit la ora 13,00 duminica.

Schimbul de stafeta se anunta printr-un fluier lung cu 30 de secunde inainte de scurgerea a cate 30 de minute (corespunzatoare unei runde de inot), dupa cum urmeaza:

sambata

13:00 fluier scurt start concurs

13:29,30 fluier lung anunt schimb stafeta

13:59,30 fluier lung anunt schimb stafeta

14:29,30 fluier lung anunt schimb stafeta

14:59,30 etc.

....

duminica

11:59,30 fluier lung anunt schimb stafeta

12:29,30 fluier lung anunt schimb stafeta

12:59,30 fluier lung anunt terminarea competiei (inotatorii din bazin, continua inotul pana la ajung la capatul bazinului din care se face startul)

 

Arbitrul de start nu fluiera schimbul de stafeta in functie de cum sint pozitionati concurentii din bazin, ci doar in functie de timpul aratat de cronometrul oficial (conform descrierii de mai sus).

 

Arbitrii de culoar cronometreaza fiecare concurent in parte, cronometrul fiind pornit in momentul in care inotatorul ia startul si, respectiv, fiind oprit in momentul in care inotatorul ajunge la final. Foile de arbitraj reflecta exact cati metri si cate minute inoata fiecare concurent.

 

Intr-adevar, la in cadrul unei reprize, exista discrepante intre timpii de inot ai concurentilor deoarece fluierul de anunt de schimb de stafeta poate prinde inotatorul din apa chiar dupa ce a facut intoarcerea, acesta trebuind sa mai inoate 50 de metri, schimbul de stafeta realizandu-se in momentul in care acesta va ajunge la capatul bazinului de unde a luat startul. Acest timp care este "castigat" de cel din apa, este "pierdut" de inotatorul care trebuie sa plece. Pe de alta parte, fluierul de schimb de stafeta, poate prinde inotatorul din apa chiar inainte de a ajunge la capatul bazinului din care se face startul; in acest caz, cel din apa va avea un anumit timp "pierdut", iar cel care pleaca va "castiga" acel timp.

 

Per total, echipa nu are de suferit deoarece timpul de inot total este acelasi: 24 de ore

    


Clubul

Functionarea clubuluiAfla aici totul despre competitiile de inot masters

Ultimele noutati

Utile pentru membrii

Programare antrenamente Calculator cotizatie Lista contacte Club

Ultimul album foto

Ultimul video

Asociatia de Inot Masters Romania